You are here

 

Methodiek.

Begin 2013 vertrouwde het ATO de opdracht voor het uittekenen van de strategische visie voor het cultureel voetgangersparcours toe aan ERU asbl en Studio d’Urbanisme JP Majot.
 
In een eerste fase maakten zij een stand van zaken op van de kwaliteit van de openbare ruimte langsheen het parcours. Enquêtes en interviews met wijkbewoners en passanten wezen uit dat de openbare ruimte degelijk is aangelegd, maar dat er een prangend gebrek is aan animatie van die openbare ruimte, groen, handelszaken, gezelligheid en comfort.
 
Het eindrapport van deze eerste analysefase (juni 2013) kan u hier (FR) downloaden.
 
Voortgaand op deze vaststellingen werkte EUR asbl in een tweede fase een voorstel voor “stedelijke acupunctuur” uit: een reeks concrete en kleinschalige interventies die op korte termijn (eind 2015) realiseerbaar zijn, onderverdeeld in zeven categorieën:
  • Inrichting van de openbare ruimte
  • Beplantingen en groenvoorziening
  • Openbare verlichting
  • Kwaliteit van gebouwen en handelszaken
  • Straatmeubilair en kunst in de openbare ruimte
  • Bewegwijzering en imago van de wijk
  • Mobiliteit en signalisatie
De interventies richten zich onder andere op het animeren van de ongebruikte vitrines in de wijk, de veiligheid en het comfort van de oversteekplaatsen, de kwaliteit van de terrassen en het straatmeubilair op het Luxemburgplein, en de kwaliteit van de beplantingen van de straten en van de Meeûssquare en de Frère Orbansquare in het bijzonder.
 

qe_planlumiere.jpg

afficher dans les versions: 
fr
nl
en
 
Studio d’Urbanisme JP Majot werkte een harmonisering uit van de zes verlichtingsplannen die van toepassing zijn langsheen het cultureel voetgangersparcours: het Gewestelijk lichtplan, de gemeentelijke lichtplannen van Brussel, Elsene en Etterbeek, het Koninklijk tracé, en het lichtplan voor het Jubelpark. Het bureau stelde een aantal kleine aanpassingen voor met betrekking tot de verlichtingstoestellen en de lichttemperatuur.
 
Tegen eind 2015 zullen alle toestellen uitgerust zijn met witte lichtbronnen wat de coherentie van het parcours en van de hele Europese Wijk zal versterken. De vervanging van toestellen en lichtbronnen is in juni 2014 begonnen. 
 
Het eindrapport (januari 2014) dat de verschillende interventies van het cultureel voetgangersparcours uitvoerig toelicht kan u hier (FR) downloaden.